Posledný článok na blogu

Pinterest ako marketingový nástroj pre váš e-shop

Odoberať novinky e-mailom

Nevypĺňajte toto pole:
Vložením e-mailu súhlasíte s podmienkami ochrany osobných údajov

E-shopy i letos stále rostou. Češi navzdory krizi investují do svého volného času

6. jún 2023

Platforma Shoptet hlásí za první kvartál letošního roku obrat e-shopů ve výši 15 mld. Kč, z toho 13 mld. Kč v Česku a téměř 2 mld. Kč na Slovensku. V porovnání s loňským rokem jde v součtu o nárůst o více než dvě miliardy korun, tedy zhruba o 17 %. Nejvýrazněji se zvedl prodej mobilních zařízení, a to až o 87 %. Celkem e-shopy v obou zemích obsloužily o 19 % zásilek více než loni. Vůbec největší nárůst v počtu objednávek – až o 118 % – hlásí segment erotických pomůcek. Populární jsou ale i sběratelské předměty nebo kosmetika.

Z meziročního srovnání prodejů e-shopů provozovaných pod hlavičkou platformy Shoptet je patrné, že odvětví e-commerce v Česku a na Slovensku nadále roste, a to i navzdory krizi. Souhrnný obrat internetových obchodů činil v prvním kvartále letošního roku přibližně 14,9 miliard korun – z toho bylo 13 miliard za český a 1,9 miliardy za slovenský trh. V porovnání se stejným obdobím v minulém roce se tak prodeje v součtu za obě země zvedly o 2,2 miliardy korun. Podobně je na tom i celkový počet objednávek – ten se oproti loňskému prvnímu kvartálu zvedl o 19 %. V Česku činil nárůst 18,2 %, na slovenském trhu dokonce 26,7 %. „E-shopy na technologických platformách našeho typu hlásí dlouhodobý nárůst. Na úkor velkých značek se zvětšil tržní podíl malých a středních podniků, který momentálně představuje zhruba 25 %. Nejrychleji rostou drobné e-shopy se specifickým sortimentem zboží a často úzce profilovanou komunitou zákazníků. V době, kdy lidé se znepokojením sledují vývoj cen, jim navíc online obchody nabízejí způsob, jak snadno a rychle najít tu nejvýhodnější nabídku,” vysvětluje současnou situaci ředitel Shoptetu Samuel Huba a dodává: „Díky tomu, že jsou malé e-shopy a značky s lokální působností naším primárním zaměřením, putuje dnes v Česku každá čtvrtá koruna v e-commerce právě přes Shoptet.“

Populární jsou potřeby pro volný čas

Ačkoliv trh jako celek roste, napříč různými typy produktů lze pozorovat velké rozdíly. Například prodeje mobilních zařízení šly meziročně nahoru o 83 %. Nárůst hlásí i e-shopy zaměřené na cestování (64 %) a gastronomii (72 %). Mezi trojici největších skokanů z hlediska počtu objednávek patří v prvním čtvrtletí erotické pomůcky (+112 %), které na první příčce vystřídaly sběratelské předměty (+57 %). Následuje je kosmetika (+50 %). „Podobně jako loni pozorujeme markantní nárůst volnočasového a rekreačního sektoru, byť třeba v případě cestování můžeme mluvit o mírném zpomalení trendu. Potřeby pro volný čas jsou však stále oblíbené i díky nástupu témat wellbeingu a vyváženosti osobního a pracovního života. Zároveň je z dat patrné i to, že lidé mají navzdory krizi a zdražování stále potřebu se odreagovat a investují do své duševní pohody,“ komentuje Samuel Huba. Pokles obratu oproti loňsku v prvním kvartálu zaznamenal segment lékáren (o 30 %), a tabáku (o 19 %).