Posledný článok na blogu

Pinterest ako marketingový nástroj pre váš e-shop

Odoberať novinky e-mailom

Nevypĺňajte toto pole:
Vložením e-mailu súhlasíte s podmienkami ochrany osobných údajov

Slovenských internetových predajcov najviac trápi koronavírus

14. september 2021

V roku 2020 zaznamenali e-shopy slovenských majiteľov mimoriadny nárast predajov, ktorý pokračoval aj v tomto roku. Napriek tomu, že pandémia im priniesla množstvo nových zákazníkov, covid-19 pre nich naďalej ostáva problémom číslo jeden.

Na platforme Shoptet momentálne funguje viac ako 3 000 slovenských e-shopov. Ich celkový obrat za minulý rok dosiahol 167 miliónov, čo predstavuje viac ako dvojnásobný medziročný nárast. Aj preto sa Shoptet intenzívne zaujíma o celkovú spokojnosť, ale aj aktuálne problémy, ktoré slovenskí a českí majitelia e-shopov v súčasnosti riešia.

Slováci sa najviac obávajú koronavírusu

„Kým českí e-shoperi covid-19 takmer neregistrujú ­a za problém ho považujú len 2 percentá z nich, Slováci sú na tom opačne. Medzi najväčšie problémy pri podnikaní s e-shopom zaradilo až 14 percent práve epidemickú situáciu,“ hovorí Ivo Mrena, produktový a marketingový manažér spoločnosti Shoptet.

Mnohí e-shoperi sa už teraz pripravujú na výrazný vplyv tretej vlny koronavírusu a ďalšie prípadné obmedzenia. Podľa výsledkov prieskumu posilňujú z obavy pred koronavírusom marketingové aktivity a komunikáciu so zákazníkmi. Hľadajú nové trhy, rozširujú si siete dodávateľov, predzásobujú sa tovarom a na najhoršie sa pripravujú aj vytváraním finančného vankúša.

Slováci sú dobrí zákazníci

Biznis slovenským e-shoperom podľa aktuálneho prieskumu často komplikujú okrem koronavírusu aj legislatíva a logistika. Neistotu na trhu vnímajú aj z titulu viaznucich dodávok a nedostatočného naskladnenia tovaru. Aj napriek tomu, že počas pandémie prudko stúpol počet objednávok a majitelia e-shopov tak museli podstatne viac komunikovať s kupujúcimi, nároční zákazníci nepredstavovali pre nich výrazný problém. A to platí tak pre český, ako aj pre slovenský trh. Problém pre väčšinu z nich nepredstavuje ani nedostatok času na podnikanie.